fredag 29 juni 2012

GBP- graviditet

Har märkt att det skiljer en hel del mellan olika sjukhus gällande rutiner och uppbackning efter en GBP. Jag vart GBP-opererad 30 mars 2009 på Ersta sjukhus, stockholm. Något jag aldrig ångrat även om det emellanåt varit kämpigt. De positiva effekterna överväger allt. Jag har från mitt första besök där nov-08 känt mig väl omhändertagen och trygg.
Att vänta sitt första barn är stort, spännande, läskigt, fint och lite saker är bra att ha med sig i beräkningen. Jag är tacksam att det gått 2,5 år sen min op när jag vart gravid och jag var viktstabil. Innan graviditeten är det viktigt med sina kosttillskott, nu är det ÄNNU VIKTIGARE. Väldigt tacksam för alla det GBP- opade som fått barn och kunnat vägleda mig genom min graviditet. Eftersom jag hade ett missfall i september-oktober och sen vart gravid igen i slutet av november 2011 så kontaktade jag mödravården på en gång jag plussade. Var på inskrivningssamtal redan i vecka 8 pga min GBP, blödarsjuka och tidigare missfall.
I vecka 10 fick jag ett besök hos läkare på specialistmödravården iom blödarsjukan och upplägg. Ringde min dietist på ersta som talade om vad jag skulle vara uppmärksam på. Många värden kan vara fullt normala för en icke opad gravid, MEN för oss GBP kan de vara på tok för låga eftersom det tar längre tid att få upp värderna igen.
Redan innan graviditet kan man äta FOLSYRA.
Vid graviditet:

2 tabl B12/ Behepan
2-3 tabl Calcichew-D3
4 tabl järntabletter
2 Folacin

Själv mådde jag piss fram t o m vecka 18-19. Hade tömt järndepåerna helt och hållet och fick en månad med maxdos järntabletter. Efter en månad hade jag inte tagit upp de alls. Sov 16-17 tim / dygn ( var sjukskriven 50%), illamående och helt orkeslös. Det beslutades att jag skulle komma in samma dag och få järndropp á 1978:- ( får inte ta injektioner pga muskelblödningar pga min blödarsjuka). Låg på specmödravården 1,5 timme och efter 4 dagar var jag NY MÄNNISKA. Illamåendet kom på eftermiddagarna bara i ca 1,5 och sen försvann det helt. Gick upp 8 kg från gravidstart till vecka 20. När jag var hos barnmorskan i vecka 24 hade jag tappat 2 kg.
Kontakt med dietisten på Ersta som skrev ut näringsdrycker. Ordination 1-2 / dag from 6:e mån tills jag slutar amma.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar